jueves, 27 de noviembre de 2008

Jocs romans



Els alumnes de 4t d´Eso estan veient al llibre com passaven el temps lliure els xiquets romans. Claudia i Lluci, els protagonistes, juguen amb la pilota (cum pila) i amb les tabes (cum talis).

Recordeu que quan éreu menuts jugàveu amb nines, pilotes, boles etc.? Doncs bé, els romans també tenien els seus entreteniments, i molts d´ells han aplegat fins a nosaltres. Heus ací alguns:

Les pupae o nines articulades, eren les "Barbies" de l´època; molt més rudes, sí, però almenys no representaven unes mides corporals impossibles... Podien estar fetes de fusta, ivori,fang cuit... per les restes que s´han trobat, suposem que anaven vestides, imitant la roba dels nens i els adults.

Turbo, (trompa o baldufa per a nosaltres), consistia a fer girar una trompa amb una corda. Si pregunteu els vostres pares, de segur que recorden haver-ne tingut una durant la seua infància.

Tali (tabes): eren uns ossets o astràgals amb diverses modalitats de joc. Una d´aquestes consistia a llançar-les des de certa distància i intentar desplaçar les peces del company. Amb el temps, els tali començaren a fer-se amb altres materials (cristall, ònix), però mantenien la forma originària.

Vos proposem una tasca d´investigació: busquen informació sobre altres passatemps a l´Antiguitat, i expliqueu-nos com es jugava i amb què. Ben segur que podeu relacionar-los amb els jocs de la vostra infantesa! Esperem les vostres respostes!




No hay comentarios: